اسامی درب های ورودی حرم امام حسین (ع)

اسامی درب های ورودی حرم امام حسین (ع)

حرم امام حسین (ع) نه تنها کانونی از عشق به ساحت مقدس ایشان است، بلکه چندین دروازه دارد که هر کدام داستانی از دلدادگی و رشادت را روایت می ‌کنند. درب ‌های ورودی حرم امام حسین (ع) با زیبایی و شکوه خود، زائران را به دنیایی از معنویت می کشانند.

هر بار که درهای حرم باز می‌ شوند، قلب‌ ها به تپش درمی‌ آیند و روح‌ زائران با یاد امام حسین (ع) زنده می شود. اگر به تازگی قصد دارید به پابوس سرور و سالار شهیدان بروید، ما در این مطلب از سایت زائرانه به معرفی اسامی درب‌ های ورودی حرم امام حسین (ع) می ‌پردازیم و نگاهی دقیق تر به تاریخچه حرم مطهر خواهیم داشت.

تاریخچه ساخت حرم امام حسین (ع)

پس از دفن پیکر مطهر امام حسین (علیه‌ السلام) توسط قوم بنی ‌اسد و قرار دادن علامت ساده‌ ای بر قبر شریف ایشان، بارگاه آن حضرت برای نخستین بار در دوران بنی ‌امیه ساخته شد. در طول تاریخ، حرم امام حسین (علیه‌ السلام) چندین بار تخریب و بازسازی شده است. اولین بار این مکان به دست هارون الرشید تخریب شد و سپس مامون آن را نوسازی کرد. بار دیگر در سال ۲۳۶ هجری قمری، متوکل عباسی حرم را تخریب و بعد از آن منتصر عباسی آن را بازسازی نمود. همچنین، چندین بار دیگر توسط برخی از پادشاهان تعمیر شد.

در سال ۱۲۱۶ هجری قمری و در روز عید غدیر، سعود بن عبدالعزیز بن محمد بن سعود وهابی حرم را تخریب و شهر کربلا را غارت کرد. در این حادثه، تعدادی از مردم کربلا جان خود را از دست دادند. بعد از این اتفاق ناگوار، مردم کربلا در سال ۱۸۱۲ میلادی در نامه ای به فتحعلی شاه قاجار خواستار بازسازی حرم شدند و او نیز دستور داد تا ساختمان حرم مطهر دوباره بازسازی شود.

اسامی درب های ورودی حرم امام حسین (ع)

اسامی درب های ورودی حرم امام حسین (ع)

بناي فعلی حرم مطهر امام حسین (علیه ‌السلام) با مساحتی حدود ۱۵ هزار متر مربع، شامل ضریح مقدس اباعبدالله (سلام ‌الله ‌علیه) است که در رواقی به وسعت ۶۰۰ متر مربع قرار دارد. این حرم دارای هشت درب داخلی (درب‌ های ورودی رواق ‌ها) به نام ‌های زیر است:

  • درب قبله
  • درب علی‌ اکبر (علیه‌ السلام)
  • درب کرامت
  • درب ناصری
  • درب ابراهیم مجاب
  • درب رأس الحسين (علیه‌ السلام)
  • و درب حبیب بن مظاهر
ادامه مطلب  چرا گنبد امیرالمومنین پرچم ندارد؟

علاوه بر این، حرم دارای ده درب ورودی (درب‌ های صحن) است که از سمت خیابان‌ های اطراف به زائران امکان دسترسی به صحن شریف را می ‌دهند. وجود این درب‌ های متعدد به منظور تسهیل در زیارت و کاهش ازدحام به خصوص در ایام زیارت ‌های میلیونی است. درب‌ های مهم حرم مطهر شامل موارد زیر هستند:

باب القبله

این درب قدیمی ‌ترین و ورودی اصلی حرم است که در راستای قبله قرار دارد.

باب قاضی الحاجات

در مقابل بازار تجار قرار دارد و به نام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نام‌ گذاری شده است.

باب الرجاء

دربی واقع در میان باب القبله و باب قاضی الحاجات که به امید زائران اشاره دارد.

باب الشهداء

درب سمت شرقی حرم که زائران را به سمت حرم حضرت عباس (علیه ‌السلام) هدایت می ‌کند و نام آن به یاد شهدای کربلا گذاشته شده است.

باب الكرامة

در دورترین نقطه شمال شرقی حرم قرار داشته و به نشانه کرامات امام حسین (علیه ‌السلام) نام‌ گذاری شده است.

باب السلام

در نیمی از ضلع شمالی حرم واقع شده و به خاطر سلام زائران به امام حسین (علیه‌ السلام) به این نام شناخته می ‌شود.

باب السدرة

در دورترین نقطه شمال غربی صحن قرار دارد و نام آن به درخت سدر که در زمان‌ های قدیم نشانه قبر امام حسین (علیه ‌السلام) بوده است، مربوط می‌ شود.

باب السلطانية

در قسمت غربی صحن واقع بوده و به خاطر ساخت آن توسط یکی از پادشاهان عثمانی به این نام شهرت یافته است.

باب الرأس الشريف

در دورترین نقطه غربی حرم قرار دارد و رو به موضع سر مبارک امام حسین (علیه‌ السلام) است.

باب الزینبية

در جنوب غربی صحن و هم‌ جواری با تل زینبی واقع شده است.

آشنایی با اسامی درب های ورودی حرم امام حسین و داستانی که پشت نامگذاری آنها وجود دارد، برای زائرانی که قصد زیارت حرم مطهر را دارند، می تواند شکل تازه ای از شناخت و معرفت باشد.

تعداد گنبدهای حرم امام حسین (ع)

تعداد گنبدهای حرم امام حسین (ع)

گنبد حرم امام حسین (علیه‌ السلام) در حقیقت شامل سه لایه است و طوری طراحی شده‌ تا زائران بتوانند از فواصل دورتر به راحتی آن را ببینند. این حرم دارای دو گنبد اصلی است؛ گنبد اول به نام “قبه حسینی” شناخته می ‌شود و گنبد دوم که قدمتی طولانی از دوران صفوی دارد. ستاد بازسازی عتبات عالیات به منظور تسهیل دید زائران و جلوگیری از آسیب به گنبد، تصمیم به ساخت و نصب یک گنبد جدید گرفت.

ادامه مطلب  قبر حضرت آدم و حوا کجاست؟ | آدرس و هر آن چیزی که باید بدانید!

لازم به ذکر است که حرم امام حسین سه گنبد مستقل ندارد، بلکه چندین لایه گنبد به یکدیگر متصل شده‌ اند تا ارتفاع آن بیشتر شود و بهتر در دید باشد. در توصیف گنبد حرم، می ‌توان گفت که سطح آن به مساحت ۳۰۱ متر مربع طلا کاری شده است.

ایوان ‌ها و رواق‌ های حرم امام حسین (ع)

ایوان ‌ها و رواق‌ های حرم امام حسین (ع)

حرم امام حسین (علیه‌السلام) دارای ایوان‌ ها و رواق ‌های متعددی است که در گوشه‌ و کنار آن ها می توان ساعاتی را در آرامش به راز و نیاز و استراحت پرداخت. در این بخش، با معروف ‌ترین ایوان ‌ها و رواق ‌های حرم آشنا خواهید شد.

ایوان طلا 

حتی اگر از ایوان طلا دیدن نکرده باشید، احتمالاً نام آن را شنیده‌ اید. این ایوان، شناخته‌ شده ‌ترین و زیباترین ایوان حرم است که در ضلع جنوبی واقع شده و به دلیل پوشش دیوارهای آن با طلا، به این نام مشهور شده است. ایوان طلا دارای سه در چوبی با روکش طلا و تزئینات میناکاری و کتیبه ‌های آیات قرآن و اشعار عربی است.

ایوان ناصری 

ایوان ناصری یکی دیگر از ایوان ‌های حرم امام حسین (ع) است که در ضلع غربی قرار دارد. این نام به ناصرالدین شاه قاجار نسبت داده شده و بعدها به خاطر بازسازی آن توسط سلطان عبدالحمید عثمانی، به “ایوان حمیدی” نیز شهرت یافت. ایوان ناصری در سال ۱۲۷۵ هجری قمری ساخته و سپس در سال ۱۳۰۹ هجری قمری بازسازی شد.

ایوان وزیر 

ایوان وزیر در وسط ضلع شمالی حرم واقع شده است. این ایوان به یکی از وزرای دوره قاجار نسبت داده می‌ شود و آرامگاه او در پشت این ایوان قرار دارد. همچنین، بسیاری از علمای بزرگ اسلام در این محل به خاک سپرده شده‌ اند. زائران می ‌توانند از درب باب ‌السلام به ایوان وزیر دسترسی پیدا کنند.

ادامه مطلب  برای سفر به کربلا چه پولی ببریم؟ ( دینار یا ریال یا دلار)؟

رواق ابراهیم مجاب 

رواق ابراهیم مجاب در غرب گنبدخانه حرم واقع شده و در آن، پیکر نوه امام موسی‌ بن ‌جعفر، ابراهیم مجاب دفن شده؛ به همین دلیل این رواق به نام او نامگذاری شده است. از رواق ابراهیم مجاب، درب‌ هایی به صحن حرم امام حسین باز می ‌شود که به نام ‌های حبیب‌ بن ‌مظاهر و سید ابراهیم مجاب شناخته می ‌شوند.

رواق حبیب بن مظاهر 

اگر به قسمت جنوبی گنبدخانه حرم شریف اباعبدلله بروید، می ‌توانید به رواق حبیب‌ بن‌ مظاهر برسید. این رواق مکانی است که یکی از شهدای نام‌ آور کربلا، یعنی حبیب‌ بن‌ مظاهر در آن دفن شده است. علاوه بر او، تعدادی از بزرگان دیگر نیز در این مکان آرمیده‌ اند.

رواق فقها 

رواق فقها یا شرقی، همانطور که از نامش پیداست، محل دفن فقیهان معروفی مانند وحید بهبهانی، سید علی طباطبایی و شیخ یوسف آل عصفور است. می ‌توانید این رواق را در اطراف گنبدخانه حرم پیدا کنید.

رواق سلاطین 

آخرین رواق حرم مطهر امام حسین (علیه السلام) رواق سلاطین است که در بخش شمالی گنبدخانه قرار دارد. علت نام ‌گذاری این رواق به “سلاطین” به خاطر آرامگاه تعدادی از شاهان قاجاری معروف، شامل مظفرالدین‌ شاه، محمد علی ‌شاه و احمد شاه است که در این مکان قرار دارند.

کلام آخر

در نهایت، اسامی درب‌های ورودی حرم امام حسین (ع) به زائران یادآوری می ‌کند که هر کدام، نماد عشق و ارادت به این امام بزرگوار هستند. این درب ‌ها تاریخ گران ‌بهایی را در خود نهفته دارند و زائران را به سرزمین عشق و ایثار دعوت می‌ کنند. آشنایی با اسامی درب های حرم مطهر سالار شهیدان، ما را به معرفت عمیق تری از این مکان مقدس می رساند.

هر درب داستانی دارد که منتظر شنیده شدن است و ما را به یاد واقعیاتی از زندگی و قیام امام حسین (ع) می ‌اندازد. در پایان، تقاضا داریم اگر به زودی به کربلای معلی مشرف می شوید، ما را از دعای خود بی نصیب نگذارید. ضمن اینکه می توانید برای خرید تور کربلا با قیمت مناسب، از طریق سایت ما اقدام کنید.

تورهای زیارتی زائرانه
دیدگاه کاربران
ثبت نظر
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up

درحال آپلود

0%
طراحی و توسعه توسط