در سال های اخیر تسهیلات ویژه ای برای سفر زیارتی به کربلا برای زائران ایرانی در نظر گرفته می شود. از طرفی دیگر هم، جمعیت زائران کربلا در ایام مختلف، علل الخصوص اربعین، رشد قابل توجه ای داشته و به گفته رئیس سازمان حج و زیارت، جمعیت زائران عتبات عالیات ۵۴ درصد افزایش پیدا کرده است.
ما در این مطلب از سایت دفتر زیارتی زائرانه، درباره نحوه سفر به کربلا بدون پاسپورت نکاتی را بیان خواهیم کرد؛ پس تا پایان همراه ما باشید.
آیا گرفتن پاسپورت سخت است؟
یکی از دلایلی که سبب می شود افراد به فکر سفر بدون پاسپورت به کربلا باشند، این است که مراحل گرفتن گذرنامه سخت بوده و باید هزینه زیادی را برای گرفتن پاسپورت بپردازند؛ در حالی که امکان دارد در طول مدت اعتبار گذرنامه، نهایتا سالی یکبار از آن بهره ببرید. علاوه براین، افراد باید زمانی را در پلیس 10+ بگذرانند و پس از دو هفته گذرنامه خود را دریافت کنند.
همانطور که می دانید این مشکلات در ایام اربعین دو چندان شده و سبب بروز مشکلات مختلف برای زائران می شود. به همین دلیل امکاناتی برای سرعت بخشیدن به پروسه صدور گذرنامه درنظر گرفته شده است؛ مهمترین ترین آن ها صدور نوعی گذرنامه جدید با نام گذرنامه زیارتی است که افراد می توانند در سفر کربلا از آن بهره ببرند.
کربلا بدون پاسپورت شدنی است؟
شاید خیلی ها تصور کنند که بدون پاسپورت هم می توان به کربلا سفر کرد؛ یعنی از شلوغی مرز یا ضعف بازرسی بهره برد و از مرز عبور کرد. اما تجربه نشان داده که این ریسک برای بسیاری از افراد خطرآفرین شده است؛ به عنوان مثال، یک نفر به دلیل شلوغی، بدون گذرنامه یا با استفاده از گذرنامه سایر افراد از یک طرف مرز عبور کرده، اما برای بازگشت به مشکل خورده و ماموران گیت متوجه کار او شده اند.
اتفاقاتی این چنینی سبب خواهد شد تا فرد با مشکلاتی مواجه شده و حتی امکان دارد برای مدتی بازداشت شود. این مسئله باعث سخت شدن بازگشت فرد به ایران شده و حتی شاید کار به جریمه مالی نیز بکشد. با توجه به نکاتی که بیان شد، توصیه می کنیم از تردد بدون گذرنامه پرهیز کرده و از شیوه های جایگزین برای رفع این مشکل بهره ببرید.
آیا گذرنامه زیارتی تنها در ایام اربعین قابل استفاده است؟
همانطور که متوجه شدید، کربلا بدون پاسپورت امکان پذیر نیست. در گذشته زائران اربعین که موفق نشدند در فرصت باقی مانده گذرنامه رسمی و معمول را دریافت کنند، می توانستند با استفاده از برگه گذر موقت، اجازه تردد پیدا کرده یا با مهر تمدید برروی گذرنامه قبلی خود، اعتبار آن را افزایش دهند. در این صورت تمام متقاضیان می توانستند در مراسم اربعین شرکت کنند.
از سال ۱۴۰۲ با هدف نظم و تسریع بیشتر امور، گذرنامه زیارتی روی کار آمد که هدف آن برای سفر به کربلا در ایام اربعین بود؛ در ابتدا اعتبار و امکان استفاده از آن را برای ماه های محرم و صفر در نظر گرفتند، اما در آخر این محدودیت نیز برداشته شد تا زائران در هر زمان از سال، با استفاده از گذرنامه زیارتی به کربلا سفر کنند.
مراحل دریافت گذرنامه زیارتی چگونه است؟
همانطور که متوجه شدید، کسانی که قصد سفر به کربلا بدون پاسپورت را دارند، می توانند گذرنامه زیارتی دریافت کنند. برای دریافت این گذرنامه باید به سایت سخا به آدرس egozar.epolice.ir مراجعه کرده و وارد بخش خدمات پلیس مهاجرت و گذرنامه شوید؛ در ادامه اطلاعات شخصی خود را ثبت کرده و مبلغ ۶۵ هزار تومان را پرداخت کنید. علاوه براین، می توانید از طریق اپلیکیشن پلیس من نیز اقدام به درخواست گذرنامه زیارتی کنید.
با ثبت درخواست شما، بین ۳ تا ۷ روز کاری، گذرنامه شما صادر و پس از چاپ آن، به دستتان می رسد. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که دریافت این گذرنامه امکان دارد همراه با تاخیر باشد. برای درخواست این گذرنامه به مراجعه حضوری نیازی نیست و تنها باید درخواستتان را به صورت آنلاین ثبت کنید. پس از ثبت نیز از طریق سامانه پلیس من، می توانید پیگیر وضعیت صدور، چاپ و ارسال گذرنامه باشید.
پاسپورت اربعین بدون کارت پایان خدمت امکان پذیر است؟
پس از بررسی کامل مشکل رفتن به کربلا بدون پاسپورت، لازم است به بررسی مشکل کارت پایان خدمت بپردازیم. یکی از مشکلاتی که سربازی نرفته ها با آن مواجه هستند، بحث گرفتن گذرنامه است. این افراد در ابتدا باید درخواست خروج از کشور خود را در سامانه سخا ثبت کرده و منتظر تایید آن بمانند؛ علاوه براین، این افراد باید مبلغ ۵ میلیون تومان را به عنوان ودیعه سفر، به سازمان وظیفه عمومی بپردازند.
بدون درخواست خروج یا کارت پایان خدمت، نمی توانید از مرز عبور کنید؛ زیرا گیت های بررسی مشخصات و گذرنامه، متوجه این مسئله شده و مانع عبور شما می شوند. برای ایام اربعین این میزان وثیقه برداشته خواهد شد تا افراد بتوانند بدون پرداخت مبلغ ودیعه به کربلا سفر کنند. علاوه براین، تسهیلات ویژه ای نیز برای افرادی که معافیت دائم ندارند، در نظر گرفته شده است.
نکات لازم درباره صدور گذرنامه زیارتی
رفتن به کربلا بدون پاسپورت و با گذرنامه زیارتی نیازمند رعایت یکسری از نکات است که این نکات عبارتند از:
- چنانچه گذرنامه فعال دیگری داشته باشید، نمی توانید گذرنامه زیارتی دریافت کنید.
- مدت اعتبار گذرنامه زیارتی همانند سایر گذرنامه های معتبر ۵ سال است.
- تنها کشوری که با استفاده از گذرنامه زیارتی می توانید به آن سفر کنید، عراق است.
- افرادی که کارت پایان خدمت دائم ندارند، باید درخواست معافیت تحصیلی خود را ثبت کرده و پس از تایید، مبلغ ۵ میلیون تومان به عنوان وثیقه از طریق بانک سپه پرداخت کنند.
- در ایام اربعین، پروسه چاپ و ارسال گذرنامه ها برای بسیاری از افراد با تاخیر مواجه می شود؛ به همین دلیل برخی از افراد مجبور می شوند به اداره گذرنامه ستارخان و مطهری مراجعه کرده و مجددا درخواست خود را ثبت کنند.
جمع بندی
ما در این مطلب به بررسی سفر به کربلا بدون پاسپورت و کارت پایان خدمت پرداختیم؛ همانطور که متوجه شدید، راه حل هایی برای رفع این مشکل وجود دارد. برای رفع مشکل پاسپورت، می توانید اقدام به دریافت گذرنامه زیارتی کنید؛ درصورت نداشتن کارت پایان خدمت نیز می توانید از معافیت تحصیلی خود به همراه ۵ میلیون تومان وثیقه بهره ببرید. در آخر پیشنهاد می کنیم تورهای زیارتی زائرانه را برای سفر به کربلا انتخاب کنید: