خیمه گاه امام حسین (ع)، یکی از مقدس ترین و تاریخی ترین اماکن زیارتی شهر کربلا، یادآور خیمه های برپا شده در روز عاشورا و روایت گر مظلومیت اهل بیت (ع) است. این مکان، با فاصله ای کوتاه از حرم مطهر امام حسین (ع) و در نزدیکی سایر اماکن زیارتی مهم کربلا قرار دارد.
هر ساله زائران بی شماری از سراسر جهان برای زیارت و تجدید پیمان با آرمان های عاشورا به این مکان سفر می کنند. اگر شما نیز به دنبال اطلاعاتی کامل درباره این مکان تاریخی، آدرس و قسمت های مختلف آن هستید، در این مطلب از سایت زائرانه، به صورت دقیق و جامع به همه این موارد خواهیم پرداخت.
داستان خیمه گاه امام حسین
خیمه گاه محلی است که امام حسین (ع) و یاران ایشان خیمه های خود را در روزهای منتهی به واقعه عاشورا برپا کردند. این مکان که در قلب صحرای کربلا قرار داشت، شامل حدود ۶۰ خیمه بود که هر یک با فاصله ای دو متری از دیگری چیده شده بودند.
خیمه ها به صورت نیم دایره در کنار یکدیگر قرار داشتند و در پشت آنها خندقی به عنوان تدبیری امنیتی حفر شده بود تا از حمله دشمن از پشت جلوگیری شود. بزرگ ترین خیمه در این مجموعه، خیمه امام حسین (ع)، در رأس این اردوگاه قرار داشت و به محل گردهمایی و تصمیم گیری یاران امام تبدیل شده بود.
خیمه های خیمه گاه به گونه ای سازماندهی شده بودند که هرکدام وظیفه خاصی داشتند. خیمه بانوان در سمت غرب، خیمه یاران در شرق، خیمه حضرت زینب (س) در پشت خیمه امام حسین (ع)، و خیمه حضرت عباس (ع) در کنار خیمه زنان و کودکان قرار داشت. برخی از خیمه ها نیز به تجهیزات و آذوقه ها اختصاص داده شده بودند. این آرایش بیانگر نظم و استراتژی امام حسین (ع) و یارانش در شرایط سخت و نابسامان کربلا بود.
پس از پایان نبرد کربلا، لشکریان ابن زیاد به خیمه گاه امام حسین (ع) یورش بردند و علاوه بر غارت زیورآلات و اموال زنان و کودکان، تمامی بازماندگان از جمله زنان و کودکان داغدار و امام سجاد (ع) را که به دلیل بیماری نتوانستند در جنگ شرکت کنند، در فضایی محدود جمع کردند و با قساوت تمام خیمه ها را به آتش کشیدند.
این حادثه دردناک و بی رحمانه، بخشی از وقایع جانسوز عاشوراست که در آن نه تنها امانت و حرمت انسان ها رعایت نشد، بلکه آتش زدن خیمه ها نمادی از اوج ظلم و بی رحمی دشمنان اهل بیت بود. در آیین های عزاداری امروز، بسیاری از مردم در روز عاشورا با برپا کردن خیمه هایی نمادین و سپس آتش زدن آنها، یاد این واقعه تاریخی را زنده نگه می دارند.
در کنار این سنت، در محل خیمه گاه امام حسین علیه السلام در کربلا نیز بنایی با مساحت ۲۰۰۰ متر مربع با چندین گنبد سبز رنگ ساخته شده که منسوب به خیمه گاه تاریخی است و تاکنون بارها بازسازی شده تا یادآور وقایع آن روز باشد.
خیمه گاه امام حسین (ع) کجاست؟
خیمه گاه یکی از مکان های زیارتی و تاریخی شهر کربلا است که در جنوب غربی حرم مطهر امام حسین (ع) قرار دارد. این خیمه گاه در فاصله ای حدود ۳۰۰ متر با حرم امام حسین (ع) و حدود ۶۰۰ متر با قتلگاه واقع شده است. در مسیر رسیدن به خیمه گاه، تل زینبیه نیز قرار دارد که زائران می توانند از آن بازدید کنند و بخشی از تاریخ واقعه عاشورا را به یاد آورند.
علاوه بر زیارت خیمه گاه، زائران می توانند از جاذبه های مذهبی مهم دیگری همچون بین الحرمین، نهر علقمه، موزه حافظه اسلام، گودال قتلگاه، مدفن دو طفلان مسلم، آرامگاه امیرکبیر و بازار کربلا نیز بازدید کنند.
بخش های مختلف خیمه گاه حسینی
در بدو ورود به خیمه گاه، خیمه حضرت ابوالفضل (ع) به چشم می خورد که جایگاه ویژه آن حضرت به عنوان پاسدار خیمه ها را یادآوری می کند. پس از آن، شانزده طاق کوچک در دو طرف مسیر قرار دارند که به یاد جهاز شترانی ساخته شده اند که در آن زمان برای ساخت خیمه ها استفاده می شد. این طاق ها، نمادی از اردوگاه یاران امام حسین (ع) و ساختار سنتی این خیمه گاه است.
با عبور از طاق ها، به بنای سرپوشیده ای می رسید که در مرکز آن خیمه اصلی امام حسین (ع) قرار دارد و خیمه های اطراف آن متعلق به یاران آن حضرت است. دو محراب در این محل دیده می شود که براساس روایات، یکی به امام حسین (ع) و دیگری به امام زین العابدین (ع) تعلق دارد.
همچنین، چاه آبی به نام چاه حضرت عباس (ع) در این بنا وجود دارد که به زیرزمین می رسد. این چاه بیانگر تلاش های صادقانه آن حضرت برای آوردن آب برای اهل بیت است.
خیمه حضرت زینب (س) در پشت خیمه حضرت امام حسین (ع) قرار گرفته و خیمه همسر امام (ع) در سمت چپ ورودی و خیمه حضرت قاسم (ع) در سمت راست واقع است. زائران می توانند از طریق خیابانی که از تل زینبیه شروع می شود و با عبور از باب الزینبیه یا باب القبله به این مکان باعظمت تاریخی دسترسی پیدا کنند.
تغییرات و اقدامات عمرانی جدید در خیمه گاه حسینی
خیمه گاه امام حسین (ع) در کربلا، یکی از یادگارهای ارزشمند تاریخی و مذهبی، در سال های اخیر شاهد تغییرات و اقدامات عمرانی مهمی بوده است که به منظور بازسازی و زیباسازی این مکان انجام شده اند. این بنای قدیمی که قدمت آن به قرن های سیزدهم و چهاردهم هجری بازمی گردد، پس از سقوط حکومت صدام دوباره احیا و توسعه یافت.
از جمله مهم ترین اقدامات صورت گرفته می توان به ساخت یک گنبد بزرگ و چندین گنبد کوچک اشاره کرد که هر یک نمادی از خیمه های متعلق به اهل بیت و یاران امام حسین (ع) هستند. همچنین، احداث صحن مسقف در محدوده خیمه گاه، فضایی مناسب تر برای زائران ایجاد کرده است.
در بازسازی اخیر خیمه گاه امام حسین (ع)، به همت ستاد بازسازی عتبات عالیات، چندین ضریح کوچک نیز در مکان های خاص خیمه گاه نصب شد که این ضریح ها به خیمه های منسوب به امام حسین (ع)، حضرت عباس (ع)، امام زین العابدین (ع)، حضرت زینب (س) و حضرت قاسم بن حسن تعلق دارند.
حدود ۳ سال پیش نیز طرح دیگری اجرا شد که در آن خیمه ها به شکل خیمه های عربی سنتی طراحی شدند و چهار ضریح مطهر در این محل تعویض گردید. یکی دیگر از تغییرات شاخص، کاشیکاری سقف خیمه گاه بود که مساحت ۱۲۰۰ متر مربع را پوشش می دهد و سور قرآنی و ادعیه بر روی آن نقش بسته است.
سخن پایانی
امروزه، خیمه گاه امام حسین (ع) یکی از مقاصد اصلی زائران کربلا به شمار می رود. در این مکان، یادبودی از خیمه های امام حسین (ع)، حضرت زینب (س)، حضرت عباس (ع) و دیگر یاران ساخته شده است. زیارت این مکان تنها یک سفر تاریخی نیست، بلکه فرصتی برای تعمیق ایمان، بازنگری در ارزش های انسانی و شناخت بهتر از شخصیت بی نظیر امام حسین (ع) و یاران وفادارش نیز خواهد بود.
در صورتی که قصد سفر به کربلای معلی را دارید، می توانید از طریق سایت ما برای خرید تور کربلا به صورت زمینی یا هوایی اقدام کنید.